Skip to content

Taustaa

Vuonna 2013 kristitty aviopari, Mika ja Ruut Ahonen, halusi alkaa tuottaa korkealaatuisia kristillisiä dokumentteja. Heidän ensimmäinen dokumenttinsa, Yön äänet, kuvattiin New Yorkin Brooklynissa haasteellissa olosuhteissa. Dokumenttia tarjottiin GOD TV:lle, yhdelle maailman suurimmista kristillisistä televisiokanavista, joka halusi lähettää sen. Lisäksi dokumentin tv-jakelusopimukset solmittiin Isoon-Britanniaan, Norjaan ja Suomeen. Näin Hurttimurtin tarina oli alkanut.

Hurttimurtti

Vuonna 2015 valmistui Hurttimurtin toinen dokumentti, joka käsitteli ihmisen arvoa seksiperäisen ihmiskaupan viitekehyksessä. Dokumentista tehtiin jakelusopimus maailman suurimman kristillisen jakeluverkosto TBN:n Ison-Britannian osaston kanssa.

Aluksi Hurttimurtti toimi hyvin vapaamuotoisesti, kunnes keväällä 2015 toiminta oli laajentunut ja taustalle tarvittiin juridinen toimija. Hurtimurtille ei perustettu omaa yhdistystä, vaan tuotantoryhmän jäsenten ystäväpiiristä löytyi aiemmin perustettu yhdistys, Vedä Henkeä Unelma ry, jonka yhdeksi toimintamuodoksi tv-tuotantoryhmä Hurttimurtti järjestyi.

Hurttimurtti

Ohjelmatuotannon kasvaessa tiimin omat varat eivät enää riittäneet kattamaan tuotannoista syntyviä kustannuksia. Poliisihallitus myönsikin valtakunnallisen rahankeräysluvan Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Rahankeräyslupa on ollut voimassa vuodesta 2016 alkaen.

Vuosina 2016 ja 2017 Hurttimurtin tiimi tuotti kaksi dokumenttia Israelista. Näiden uusien dokumenttien myötä ovet avautuivat uusille tv-kanaville, tällä kertaa Australiaan ja Uuteen-Seelantiin sekä Ruotsiin.

Turvapaikkatilanteen räjähdettyä käsiin Euroopassa tuotantotiimiltä toivottiin kristittyjen turvapaikanhakijoiden tilannetta käsittelevää dokumenttia. Niinpä vuonna 2018 valmistui ensimmäinen täysin suomenkielinen dokumentti.

Tämän jälkeen tiimi palasi takaisin kansainvälisten dokumenttien pariin ja työsti valmiiksi Yksi hallitsija – Vainotun seurakunnan voima -dokumentin, joka menestyi muun muassa vuoden 2020 aikana kansainvälisillä kristillisillä filmifestivaaleilla Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Vuoden 2021 aikana Hurttimurtin YouTube-kanava kääntyi nopeaan kasvuun ja ylitti 2 000 tilaajan rajan. Kanavan katselukerrat nousivat jopa yli 2 000 päivittäiseen katsojaan. Lisäksi dokumentteja on esitetty yhteensä 16 televisiokanavalla ympäri maailmaa.

Hurttimurtin seitsemäs dokumentti Minun natsisukuni valmistui vuonna 2022. Dokumentti on käännetty jo seitsemälle kielelle, ja sitä on esitetty eri puolilla maailmaa, muun muassa sisällissodan runtelemassa Nigeriassa.

Parhaillaan tuotantotiimi viimeistelee Saksassa kuvattua maahanmuuttoaiheista dokumenttia. Dokumentti tarjoaa laaja-alaisia näkökulmia niin haasteita kuin mahdollisuuksia sisällään pitävään päivänpolttavaan aiheeseen.

Usein kysyttyä

Olemme sitoutuneet Apostoliseen uskontunnustukseen sekä Lausannen julistukseen. Kunnioitamme kirkkokuntien erilaisuutta ja haluamme toimia yhteistyössä kaikkien kristillisten kirkkokuntien kanssa. Korostamme Raamatun arvovaltaa Jumalan erehtymättömänä sanana. Siunaamme Israelia ja juutalaista kansaa kaikkialla maailmassa. Arvomme perustuvat Raamatun ihmiskuvaan ja Jeesuksen opetuksiin.

Yhteistyötahot vaihtelevat dokumentin aiheen mukaan, koska eri tahoilla on oma erikoisosaamisalueensa. Vuosien varrella yhteistyötä on tehty esimerkiksi seuraavien kansainvälisten kristillisten järjestöjen kanssa: ICEJ, Jews for Jesus, China Aid, Metro World Child ja Youth With A Mission (YWAM). Suomessa pitkäaikaista yhteistyötä on tehty Avainmedia Lähetysjärjestön kanssa.

Hurttimurtti toimii yhteiskristilliseltä pohjalta ja tekee yhteistyötä eri kirkkokuntien ja herätysliikkeiden kanssa tavoitteenaan tavoittaa mahdollisimman monta ihmistä. Dokumenttimme ovat saaneet olla palvelemassa Helluntaiherätyksen, Baptistien, Vapaakirkon, evankelisluterilaisen kirkon sekä sen herätysliikkeiden tapahtumissa ja tilaisuuksissa.

Helpoiten se onnistuu laittamalla yhteydenottopyyntö etusivultamme löytyvän lomakkeen kautta. Yhteystietosi lisäksi lomakkeelle on hyvä laittaa tieto, minkä dokumentin haluaisit esittää, kuinka paljon odotat katselijoita sekä esityspaikan ja ajan. Tämän jälkeen tuotantoryhmästämme otetaan yhteyttä tarkempien ohjeiden antamiseksi.

Laita viestiä yhteydenottolomakkeella ja kerro itsestäsi ja osaamisestasi.Näin voimme olla sinuun yhteydessä ja katsoa, olisiko meillä tarjolla jotakin tekemistä. Huomioithan kuitenkin, että tekijämme toimivat pääsääntöisesti vapaaehtoiselta pohjalta uskonvaraisesti, joten emme pysty lupaamaan palkkaa.

Dokumentista riippuen 10 000 eurosta ylöspäin. Merkittäviä kustannuksia dokumenttien teossa ovat esimerkiksi erilaiset tekijänoikeusmaksut, matkakustannukset ja välineet kameroineen ja editointiyksiköineen, joita tarvitaan dokumenttien teossa.

Dokumenttejamme esittäneillä kristillisillä tv-kanavilla ei ole pääsääntöisesti mahdollista maksaa dokumenteista. Tilanne on pikemminkin päinvastoin ja jotkut tahot haluavat laskuttaa lähetysajasta. Tämän vuoksi dokumenttituotannon rahoitus perustuu lahjoitusvaroihin.

Kyllä. Suomessa taustayhdistyksemme hallitus ja kirjanpitäjä valvovat toimintaamme ja teemme kuukausittain raportin toiminnastamme. Lisäksi vuosittain raportoimme toiminnasta rahankeräysluvan vuoksi poliisihallitukselle. Kansainvälisellä puolella raportoimme Kanadaan ja Yhdysvaltoihin neljännesvuosittain. Lisäksi Hurttimurtin neuvonantajina toimii kaksi pastoria, yksi raamattukoulun opettaja ja yksi liike-elämän edustaja.

Se ei tarkoita yhtään mitään. Hurttimurtti on tuottajamme lapsuudessa kuuleman Vänrikki Stoolin tarinoiden Hurtista ja Munterista vuosikymmenten varrella syntynyt väännös, joka päätyi eri vaiheiden jälkeen tuotantoryhmämme nimeksi.

Suunnittelimme vaihtaa Hurttimurtin koiriin vivahtavan nimen, mutta huomasimme sen jäävän kansainvälisten toimijoiden mieleen, joten nimi jätettiin voimaan ja vaihdoksesta luovuttiin.

Dokumentit

Yön äänet (2014) kertoo nuoresta Mirjamista, joka jättää opiskeluputken Suomessa ja lähtee viemään toivoa New Yorkin ghettoihin. Dokumentti on tarina rohkeudesta, luopumisen tuskasta ja siitä, miten paljon antaessaan saa.

Ruusu paratiisissa (2015) kuvaa Kyproksen kahta erilaista todellisuutta – turistin ja ihmiskaupan uhrin. Dokumentti kysyy, ovatko ihmiset toisilleen vain hyödykkeitä vai onko meissä jotain enemmän?

Suunnitelma A (2016) vie katsojan Israeliin, jonne miljoonat juutalaiset eri puolilta maailmaa ovat tehneet paluumuuton eli alijan noin 150 vuoden aikana. Dokumentti kertoo, miksi juutalaiset muuttavat hyvistäkin oloista keskelle kiistanalaista Lähi-itää.

Turvapaikkapeliä? (2018) käsittelee turvapaikanhakijoiden kristityksi kääntymisiä suomalaisesta ja kääntyneiden oman kulttuurin näkökulmasta.

Ei vielä täällä (2023) Pakolaisaaltojen jälkeen Eurooppa on kohdannut monia haasteita, jotka uhkaavat jopa maiden yhtenäisyyttä. Tämä Saksassa kuvattu ja nyt jälkituotannossa oleva dokumentti tarkastelee maahanmuuttoa tulijoiden ja saksalaisten silmin sekä etsii ratkaisun avaimia paremmalle yhteiselolle.

Yksi sydän (202?) Teemme parhaillaan jatko-osaa Yksi hallitsija- ja Muurinmurtajat-dokumenteille. Yksi sydän -dokumentti tulee sisällöltään lähemmäs länsimaisten ihmisten elämää ja kulttuuria.?